Ražotājs: Benzopirēna normas ir Vācijas lobijs

фото

Ekskluzīvi | 2014. gada 28. janvārī plkst. 22:02

Likumdošanā noteiktās benzopirēna normas kūpinājumos ir nepamatotas, visvairāk tā ir graudu produktos, intervijā radio Baltkom paziņoja Rēzeknes gaļas kombināta padomes priekšsēdētājs Guntis Piteronoks.

"40-50% benzopirēna cilvēki neuzņem ar gaļu un kūpinājumiem, bet ar graudu produktiem. Otrajā vietā pēc benzopirēna daudzuma ir eļļas, kurās tiek cepti produkti. Gaļas produkti ir tikai piektajā vai sestajā vietā pēc šīs vielas daudzuma," paziņoja Piteronoks.

Viņš piebilda, ka uz benzopirēna pievienošanu produktiem, tostarp arī bērnu pārtikai, uzstājot Eiropa.

"Eiropa spiež pievienot produktiem divus mikrogramus benzopirēna, tajā pat laikā benzopirēna norma bērnu pārtikā ir viens mikrograms. Iedomājieties, cik daudz šīs vielas uzņem bērns, kurš sver četrus kilogramus," paskaidroja gaļas kombināta padomes priekšsēdētājs.

Viņš uzskata, ka iespējamās benzopirēna normu izmaiņas ir Vācijas lobijs.

"2008.gadā Eiropas Savienībā benzopirēna normas tika pārbaudītas 8000, 6500 no tiem bija no Vācijas. Vācieši vēlas, lai mēs pērkam viņu filtrus, kuri it kā samazina benzopirēna līmeni produktos. Patiesībā divi mikrogrami benzopirēna pārtikas produktos ir nepamatoti maz," uzskata Piteronoks.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka 2014.gada 1.septembrī saskaņā ar EK regulu stājas spēkā jauna benzopirēna norma kūpinātā gaļā un kūpinātas gaļas produktos. Atļautā benzopirēna norma tiks samazināta no 5 mikrogramiem/kg uz 2 mikrogramiem/kg, savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa no 30 mikrogramiem/kg uz 12 mikrogramiem/kg. Šīs normas tika pieņemtas jau 2011.gadā un to ieviešanai tika noteikts trīs gadu pārejas periods, kas beidzas 2014.gada 1.septembrī.

Zemkopības ministrija uzsver, ka saskaņā ar šo regulu arī pēc 2014.gada 1.septembra gaļas un zivju kūpināšanā nebūs aizliegts izmantot koksni, tomēr ministrija ar pārtikas ražotāju nozaru organizācijām izvērtēs kūpinājumu ražotāju iespēju pielāgoties Eiropas Komisijas jaunajām prasībām. Ja tiks secināts, ka ar pašreizējiem kūpināšanas paņēmieniem nav iespējams izpildīt jaunās normas, Latvijas risinās ar EK jautājumu par atkāpes piemērošanu Latvijas kūpinātajiem pārtikas produktiem.

Komentāri