Planeta - sicīliešu vīnu brīnumainā pasaule

фото

Ekskluzīvi | 2014. gada 11. martā plkst. 14:11

Rīgā notikusi uzņēmuma "Planeta" vīnu degustācija, kas pilnībā mainīja eiropiešu izpratni par Itālijas salas Sicīlijas vīniem.

Vīna darīšanai Sicīlijā ir ļoti senas saknes – vēl VIII gadsimtā pirms mūsu ēras uz salas parādījās grieķu kolonijas, kuras aktīvi audzēja vīnogulājus un eksperimentēja ar dažādām vīnogu šķirnēm. Romas varas periodā tieši Sicīlijā tika radīts vīns "Mamertino", kuru bija iecienījis arī Jūlijs Cēzars.

фото

фото

XIX gadsimtā lielu daļu vīna dārzu izpostīja laputis, un vīna darīšanas atjaunošana salā ilga pusgadsimtu. Taču pagājušais gadsimts kļuva par silīciešu vīnu ziedu laikiem, un uzņēmumam "Planeta" tajā bijusi liela loma.

"Planeta" – īsti Sicīlijas vīnu tirgus "iekarotāji". Viņiem pieder vīnu dārzi gandrīz 400 hektāru platībā, Silīcijā ir sešas vīna darītavas. Katru gadu uz 70 pasaules valstīm tiek eksportēts vairāk nekā miljons vīna pudeļu. Iespaidīgi rezultāti, vai ne? Ņemot vērā, ka tie tika sasniegti nepilnu 20 gadu laikā. Bet par visu pēc kārtas.

Itāļu ģimenes Planeta locekļiem ļoti paveicies ar uzvārdu, viņiem nevajadzēja domāt par zīmola nosaukumu. 17 šīs ģimenes paaudzes dzīvoja Sicīlijā un nodarbojās ar lauksaimniecību un lopkopību. Uz tikai pagājušā gadsimta deviņdesimtajos gados viņi pirmo reizi pievērsās vīna darīšanai. Pirmais ģimenes loceklis, kas aizdomājās par vīna darīšanas perspektīvām, bija Djego Planeta. Kopā ar brāļa dēliem Alessio un Santiju viņš iestādīja pirmos vīnogulāju hektārus, kas deva ražu 1996.gadā.

Tajā laikā Sicīlija pasaules vīna tirgum piegādāja milzīgus ne tā kvalitatīvākā vīna apjomus, lielākoties mucās, līdz ar to sala ieguva visnotaļ apšaubāmu vīna darīšanas reputāciju.

фото

фото

Simone Di Domizio, uzņēmuma "Planeta" pārdošanas direktors Austrumeiropā

Planeta ģimenes locekļi nolēma mainīt situāciju kvalitātes virzienā un sākotnēji visas cerības lika uz starptautiskām šķirnēm – ierastās un atzītās "Chardonnay" un "Shiraz". Sasniedzot pirmos panākumus, ģimenes locekļi sāka iepazīstināt Eiropu ar vīniem, kas darināti no unikālām sicīliešu šķirnēm.

"Planeta" iezīme – dažādām vīnogu šķirnēm izvēlēties vietas ar unikālu mikroklimatu dažādās salas daļās tajā laikā, kad pārējie ražotāji kultivē visas sicīliešu šķirnes vienā vietā.

фото

"INTERBALTIJA AG" vīna daļas vadītājs Romāns Komars

фото

Žurnālists un vīnu pazinējs Juris Šleiers

Kompānijas dibinātāja meita Frančeska Planeta daudz ceļojusi, stāstot par uzņēmuma vīniem, un tas ir devis rezultātu – attieksme pret Sicīlijas vīniem pēdējo gadu laikā mainījusies par 360 grādiem.

"Ģimenes locekļi īstenojuši īstu revolūciju. Pirms viņiem Sicīlijas vīni tika uzskatīti par vulgāriem un komerciāliem. "Planeta" parādīja, cik tie ir unikāli un izsmalcināti," sacīja uzņēmuma "INTERBALTIJA AG" vīna daļas vadītājs Romāns Komars.

фото

"INTERBALTIJA AG" mārketinga direktore Solvita Meļņikova

фото

Vīnu pazinējs Aigars Nords

фото

Restorānu kritiķe Inga Vaišļa

Divi jauni projekti, kurus šobrīd īsteno "Planeta" – vīnogulāji Etnas vulkāna pakājē, kas atrodas 870 metrus virs jūras līmeņa un jau iepriekš minētā Cēzara mīļākā vīna "Mamertino" atdzimšana.

"Planeta" vīni vienmēr ir gardēžiem domātu žurnālu lappusēs, tie saņem augstas atzīmes un izcilas atsauksmes.

Iepazīsimies ar tiem tuvāk, jo tagad ir iespēja tos iegādāties arī Rīgā.

Planeta Alastro 2012

фото

Baltvīns ar citrusaugļu un nogatavojušās melones, svaigi pļautas zāles un vaniļas aromātu, ar patīkami, garu pēcgrašu. Vīns lieliski sader kopā ar zivs, ēdieniem, zupām un viegliem risotto. Labākā kompinācija – ar sicīliešu virtuvi: ar zupu no baltā kabača lapām, pastu un brokoļiem, ceptiem kalmāriem un garnelēm, maigo svieru „Pekorino”.

Planeta Cometa 2011

фото

Burvīga struktūra un ziedu aromātu intensitāte padarījusi vīnu par galveno baltvīnu Itālijas dienvidos. Aromātā ir jūtamas baltā persika, greipfrūta, tomāta lapu un timiāna notis. Vīns lieliski sader kopā ar pastu un jūras produktiem, kā arī ar ēdieniem un putnu baltās gaļas un dārzeņu zupām.

Planeta Cometa 2008

фото

Atšķiroties ar dzīvu un maigu struktūru, šim baltvīnam ir neordinārs aromāts un eleganta, izsmalcināta garša. Pēcgaršā jūtamas augļu notis, kurās dominē ananāss. Aromātu veido arī kumelīte, piparmētra, madarīns, ananāss, nektarīns un līčijas.

Rekomendē pasniegt kopā ar karpačo, austerēm, garnelēm ar safrānu, ar sicīliešu ēdieniem, piemēram, spagetti ar jūras ežiem, vistas krūtiņu apelsīnu mērcē, sicīliešu sieru „Caprini”.

Planeta Chardonnay Sicilia 2008

фото

Vīnam piemīt intriģējoša, svaiga, spilgta, bagāta, perfekti sabalansēta garša, kas demonstrē labu skābuma līmeni, , nogatavojušos dzelteno augļu un riekstu nianses, kas pārvēršas patīkamā un ilgstošā pēcgaršā. Piesātināts, sarežģīts un atsvaidzinošs vīna aromāts veidots no greipfrūta, banāna un aprikozēm, kas dekorēts ar pikantām niansēm.

Vīns ideāli sader kopā ar risotto, balto gaļu un jūras zivīm, piemēram, asari. Labi garšo kopā ar kūpinātām zivīm vai gaļu, ar sicīliešu ēdieniem (siers “Caciocavallo” ar etiķi un oregano, zivju zupa, risotto ar artišokiem, zivs ar kuskusu, astoņkājis tomātu mērcē). Tāpat vīns tiek pasniegts kopā ar garneļu zupu.

Planeta Chardonnay 2011

фото

Burvīgs sausais vīns ar elegantu garšu, ar labi sabalansētu svaigu skābumu. Ilgstošajā pēcgaršā ir jūtamas riekstu un ziedoša apelsīna nianses. Aromāts atklāj piesātinātu augļu buķeti ar citrusaugļu, laima, aprikožu, piparmētras un salvijas notīm.

Vīns lieliski papildinās svaigas jūras veltes, pamatēdienus, kas pagatavoti no sēnēm (īpaši trifelēm), zivis, vārītu gaļu. Pēc dažiem pudelē pavadītiem gadiem vīns brīnišķīgi sader kopā ar zilajiem sieriem.

Planeta Plumbago 2011

фото

Intensīvs sarkanvīns, kas pagatavots no “Nero d`Avola” vīnogu šķirnes. To raksturo mīksti tanīni. Vīns tiek nogatavināts sākotnēji astoņus mēnešus mucās un vēl sešus mēnešus pudelēs.

"Plumbago" var dzert uzreiz vai glabāt vēl desmit gadus. Aromātā jūtamas sarkano augļu un ogu, tādu kā plūmes un kazenes, notis ar kakao un austriešu šokolādes kūkas niansēm.

Vīns lieliski sader kopā ar gaļas ēdieniem (cepta brieža gaļa, grilēta gaļa), makaroniem ar gaļas mērci, lazanju.

Planeta Santa Cecilia 2008

фото

Sarkanvīns no vīnogu šķirnes "Nero d`Avola", kas aug Noto – Sicīlijas dienvidu daļā ar baltu zemi un seniem vīnogu dārziem. Pēc fermentācijas vīns tiek nogatavināts 225 litrīgās mucās no franču ozola. Vīnu var dzert jaunu, bet var arī glabāt 8-10 gadus.

Enerģiskā, maigā, atsvaidzinošā vīna garša atšķiras ar sarkaniem tanīniem un lielisku skābumu. Noslēpumainais aromāts sastāv no augļu notīm, lakricas nokrāsām un grafīta, meža riekstu, piparu sēklu un vīģu niansēm. Lieliski sader kopā ar jēra gaļu un citiem gaļas ēdieniem, sieriem.

Planeta Santa Cecilia 2005

фото

Šis sarkanvīns bieži tiek uzskatīts par uzņēmuma "Planeta" "vadošo" vīnu. Tas iekaro ar pirmo reizi. Vīns tiek nogatavināts divpadsmit mēnešu garumā 225 litrīgās mucās no franču ozola, no kurām trešdaļa ir jaunas, pārējās – divus un trīs gadus vecas. Vīnu var dzert jaunu, bet var arī glabāt desmit gadu garumā.

Izsmalcināts, intensīvs vīna aromāts tiek atklāts ar plūmes, ogu, ceratonijas, rīsa, piparu, savvaļas ķiršu, upeņu, tabakas, rozmarīna, šokolādes, kafijas krējuma un salvijas nokrāsām. Garša papildināta ar ķiršu, zemeņu, dzērveņu, zāļu, tabakas, zemes un žāvētu augļu niansēm.

Vīnam ir pievilcīga, ilgstoša, zīdaini mīksta un sarežģīta pēcgarša ar sarkano augļu un aromātisku garšvielu niansēm. Ļoti labi sader kopā ar dažādiem gaļas ēdieniem, sautētu liellopu gaļu, brieža gaļu, pastu ar gaļas mērci, grilētu tunci, kuskusu ar gaļu, jēru mērcē ar kartupeļu biezeni, ceptu cūkgaļu, pamatēdieniem un ēdieniem no šķiņķa.

Komentāri